Introductie “Hoe ontstaat klank”

Mijn werk bestaat uit ervaringen (concerten, performances en installaties) waarin je ziet wat je hoort. Hiermee wil ik de toeschouwers nieuwsgierig maken naar de grens tussen muziek en geluid en hun bewust maken van alles wat om hun heen klinkt.

Als maker gebruik ik een breed scala aan geluiden die normaliter niet gebruikt worden in muziek. Het zoeken naar en ontdekken van deze geluiden heeft mij gebracht tot het bedenken en maken van keramische instrumenten. Met deze instrumenten, muzikale objecten en geprepareerde piano creëer ik live klanklandschappen. Naast improviseren geef ik klank vorm en structuur door te componeren. Kernmerken van mijn muziek zijn rust, ritme, fragiliteit en speelsheid.

“Stilstand is stilte, beweging is klank”. Geluid is trilling (beweging) in de lucht die wij kunnen waarnemen. Door middel van beweging ontstaat er geluid, zo noem ik mezelf geluidschoreograaf.


Vragen

Welke bewegingen produceren geluid? Wat zijn de verschillende manieren van klankopwekking? Hoe beïnvloedt de vorm (klankkast) van een instrument hoe die klinkt? Hoe beïnvloedt een ruimte een geluidsgolf? Welke invloed heeft ruimte in klank? Zonder ruimte, zonder medium is er geen geluid. In hoeverre wordt de lucht bewogen door een persoon? In hoeverre heeft een musicus invloed op wat er klinkt? In hoeverre kan een mechanisch instrument communiceren? Uiteindelijk zoek ik als kunstenaar interactie met het publiek.