Onderzoek leidt tot meer onderzoek. Drie vragen, die één volgende stap in mijn onderzoek kunnen worden:


Diameter

Lagere fluiten zijn dikker en langer en hoge fluiten zijn dunner en korter. De relatie tussen lengte en diameter moet in balans zijn. Ik heb nu drie fluiten gemaakt (slang-fluit, komkommer-fluit en onderzoeks-fluit) die dezelfde diameter hebben maar een andere lengte waardoor de toonhoogte anders is. Een nieuw experiment zou kunnen zijn om drie fluiten te maken met dezelfde lengte maar met verschillende diameters. Ik vraag me af of het mogelijk is om met de diameter die ik nu heb gebruikt een heel lange lage fluit te maken.


Buis vs ocarina

Ocarinas (rondvormige fluiten) hebben geen boventonen, waarom? Buisvormige fluiten wel. In beide gevallen praten we over staande golven. In een buis lijkt het makkelijker te zijn om verschillende golflengtes te laten resoneren, verschillende boventonen. Überhaupt zie ik nog niet voor me hoe een staande golf in een bal kan ontstaan. Is het mogelijk om boventonen te genereren in een ander vorm dan een buis?


Waarneming

Geluid is trilling in de lucht die wij met ons gehoor kunnen waarnemen. Als niemand het hoort is er dan geen geluid? In mijn onderzoek heb ik vooral aandacht gegeven aan het produceren van geluid: klank opwekking. Maar geluid bestaat niet als niemand het kan waarneemt, dan zijn het alleen maar trillingen in de lucht. Hoe komt het dat wij en andere dieren überhaupt kunnen horen?